Succes begint bij het managen van de klantervaring

Dat ontevreden klanten geld kosten, dat mag geen nieuws genoemd worden. Wat echter interessant is – is dat het ‘managen’ van deze klantervaring geld kan opbrengen, en dat CRM daar een belangrijke positie bij inneemt. Maar hoe kunt u dat optimaal inrichten?

Uit een onderzoek van Oracle eerder dit jaar, bleek dat negatieve klantenervaringen tot een omzetverlies van wel 18% kan leiden. In het tijdperk waarin we leven heeft de klant de macht, zowel door de ruime keuze in aanbieders alsook in de ontwikkelingen van bijvoorbeeld social media: De klant kan altijd over iedereen iets zeggen, en daarmee anderen beïnvloeden. Een ander opvallend resultaat uit dat onderzoek is dat 20% van de klanten van een gemiddeld bedrijf, na de eerste aankoop niet meer terugkomen. Het succes van ieder bedrijf lijkt dus samen te hangen met het verbeteren van de klantervaring, en daarin speelt CRM een belangrijke rol.

De vraag die we kunnen stellen is: Hoeveel controle kan een bedrijf hebben over de ervaring van haar klanten? Behoorlijk veel. Eigenlijk ieder bedrijf, hoe klein of groot dan ook, kan door een ‘top-down’ aanpak de algehele klantervaring verbeteren. Het begint bij het management en het eindigt bij klantenservice, door de hele keten wordt de klant in de gaten gehouden, zodat er kan worden ingegrepen wanneer het sentiment negatief dreigt te worden.

Wat sales betreft is de positieve ervaring van de klant noodzakelijk. Door middel van CRM kan de klant worden gemanaged, en daarmee ook de ervaring van die klant. Door klanten, maar ook potentiële klanten, vanaf het eerste contact door middel van CRM te beheren kan de ervaring van dichtbij worden beïnvloed – wat uiteindelijk zal leiden tot een hoger percentage herhaalaankopen.

 

Renée van der Walt
"Ik vertel je graag meer over dit onderwerp"
Neem contact op met Renée.

Andere artikelen

Customer journey voor blije klanten en meer omzet

Een blije klant en een gezonde organisatie! Dat...

CRM en het beheren van de customer lifecycle

CRM en het beheren van de customer lifecycle

...

Meer blogs, factsheets en cases:

 
 
Hoe krijg je customer engagement gerealiseerd?
Haal jij alles uit Dynamics CRM 365?

Wil jij Dynamics 365 CRM strategisch in zetten om je klanten meer op maat te bedienen, je bedrijf efficiënter te laten werken en tegelijkertijd te ontdekken bij welke klanten de precieze knelpunten en kansen liggen?

Vanuit een betere klantervaring naar een hogere klant tevredenheid en groeiend rendement.

Download het e-book: CRM als hart van je strategie.

crm strategie