Meer doen in minder tijd

#advanced-technologies

Speciaal voor Power Platform heeft Microsoft programmeertaal Power Fx ontwikkeld. Deze ‘low-code’ gaat nu mee in de versnelde ontwikkeling van Power Platform, vertelt Fabian Kemper in dit blog. Hij is DevOps engineer bij BusinessBase.

Power Platform omvat softwaretoepassingen voor business intelligence, app-ontwikkeling en app-connectiviteit. Speciaal voor dit platform heeft Microsoft de Power Fx low-code programmeertaal ontwikkeld, waarmee je applicaties eenvoudig kunt ontwikkelen en aanpassen. Low-code maakt gebruik van een grafische gebruikersomgeving in plaats van traditionele computercode. In theorie zou het dus zo moeten zijn dat iedereen hiermee kan werken – niet alleen developers. Daardoor kun je snel nieuwe functionaliteiten toevoegen.

Versnelde ontwikkeling

Power fx is er al enige tijd, maar gaat nu mee in de versnelde ontwikkeling van Power Platform. In Release Wave 1 lanceert Microsoft een aantal nieuwe features voor Power fx. Zo kunnen custom pages automatisch worden getest en kun je Power fx direct gebruiken om acties uit te voeren in Dataverse, het databanksysteem van Microsoft. Het is daarnaast simpeler geworden om berekeningen uit te voeren in de formula-kolommen van Dataverse.

Minder code schrijven

In het algemeen gesproken kun je nu binnen Power fx meer taken automatiseren; je hoeft dus minder code te schrijven. Daarmee win je tijd en kosten. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je je Power fx eerst echt moet leren; het is en blijft een programmeertaal. Bouwen is nog relatief eenvoudig, je zult alleen wel goed moeten testen. Voor mij als developer biedt Power fx duidelijk voordelen. Het is een stuk simpeler geworden om Power Platform aan te passen en te optimaliseren. Dit betekent dat we voor onze klanten ook meer kunnen doen in minder tijd. Power Platform is waarschijnlijk ook makkelijker te onderhouden, maar dat moet de toekomst nog uitwijzen.

Kwalitatief goede code

Code schrijven is één ding, maar het mooie zit er natuurlijk vooral in om een app werkend te zien. Een kwalitatief goede code is voor mij ook goed onderhoudbaar. Ik schrijf iets en ik doe testen, zodat de klant uiteindelijk een foutloos product heeft. Functionaliteit in werking, daar gaat mijn hart sneller van kloppen.

Let’s
connect!

Ik vertel je hier graag meer over.
Bel Roger Comley. Telefoon 030 2415538.