terug naar nieuwsberichten

HR-beleid onderbouwen met feiten en data

Oedse de Boer

CEO
Meer weten?

In de nieuwe Release Wave van Microsoft 365 krijgt ook Dynamics HR een bescheiden upgrade. Belangrijkste verandering is dat Dynamics veel beter geïntegreerd wordt met andere systemen, vertelt consultant Daan Vegt in dit blog.

Dynamics HR is tegenwoordig een module binnen Finance & Operations (F&O). Je kunt hierin de gegevens opnemen van medewerkers, met name de HR-administratie. Maar het is ook mogelijk om skills vast te leggen of processen in te richten zoals ‘performance management’. Het mooie van Dynamics HR is voor mij dat het een startpunt is voor de digitalisering van je organisatie. De gegevens kun je uitstekend gebruiken voor andere processen in je organisatie, zoals Finance & Operations.

Iedereen is een gebruiker

Een ander voordeel van Dynamics HR is dat medewerkers meer zeggenschap hebben over hun eigen ontwikkeling en de vastgelegde gegevens. Je betrekt medewerkers én managers meer bij de HR-processen. Een nieuw woonadres kan iemand gewoon zelf invoeren; iedereen is een gebruiker. Zo ontlast je als organisatie de HR-afdeling en kun je meer strategisch nadenken over je personeelsbeleid.

Middenin een transitie

Met de nieuwe Release Wave van Microsoft verandert er voor Dynamics HR niet eens zo heel veel. Dynamics HR zit namelijk middenin een transitie: van losse applicatie naar onderdeel van het F&O-pakket. Twee veranderingen wil ik wel graag even noemen. In de eerste plaats wordt het makkelijker om HR te integreren met bestaande ‘learning management’-systemen. Je kunt straks heel makkelijk in één overzicht zien wie welke training gevolgd heeft. Een tweede verandering is dat bepaalde skills van medewerkers ook zichtbaar worden in Project Operations. Bij het plannen van een project kun je dan veel makkelijker rekening houden met de skills van de betreffende medewerkers.

Beter van dienst zijn

Zoals gezegd: Dynamics HR wordt dus geïntegreerd in Finance & Operations. Bij BusinessBase zijn we zelf al volop bezig om deze migratie te doen. Op die manier kunnen we zien of dat goed verloopt en waar we eventueel nog tegenaan lopen. Zo kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn. Ik verwacht wel dat alle bedrijven en organisaties voor eind 2023 deze overstap moeten maken, want dan is Dynamics HR er niet meer als ‘stand alone’-app. Het is dus verstandig om niet te lang te wachten met de omschakeling.

Onderbouwen met feiten en data

Het mooie van mijn werk als consultant is dat ik zelf uit de HR kom. Digitaliseren heeft volgens mij een grote meerwaarde. Veel HR-beleid wordt ontwikkeld vanuit een soort onderbuikgevoel, maar het is steeds belangrijker om dat te onderbouwen met feiten en data. Samen met de HR-afdeling kan ik kijken naar verdere digitalisering van de processen, zodat ze met goed onderbouwde ideeën bij de directie kunnen komen. Een mooi voorbeeld is de redenen die mensen opgeven om in dienst te treden of juist weer te vertrekken. Die data geven je handvatten om gericht naar personeel te zoeken én mensen langer aan boord te houden. In deze krappe arbeidsmarkt biedt dat een groot voordeel.

Bekijk ook

BusinessBase maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.