terug naar nieuwsberichten

Slimmere CRM met Marketing Automation

Oedse de Boer

CEO
Meer weten?

CRM draait allang niet meer om het noteren van gegevens, zodat je die later terug kunt vinden. Door de snelle ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het CRM een centrale plek voor belangrijke data geworden – waar niet enkel salesmedewerkers maar de hele organisatie waarde uit haalt.

CRM & marketing

De link met marketing is ook snel gelegd. Door de inzichten die er gehaald kunnen worden uit de data die een CRM verzamelt, wordt (online) marketing al snel een onderdeel van CRM, of het werkt er nauw mee samen.

Ook op dit gebied zijn er natuurlijk vele ontwikkelingen. Marketing wordt steeds persoonlijker, omdat bedrijven willen zorgen voor een geoptimaliseerde ervaring voor elke klant. Maar aan de andere kant kunnen we ook steeds meer automatiseren zonder die personalisering te verliezen, en dat heeft voor een groot deel te maken met de steeds betere data waarover we beschikken. Dit heeft ervoor gezorgd dat marketing automation steeds groter wordt.

Automation?

De term zegt het eigenlijk al, marketing automation staat voor het automatiseren van marketing inspanningen. Dit mechanisme draait op data, en juist die data kunnen we ideaal uit CRM halen. Dat betekent dat deze twee dicht bij elkaar staan, en in de optimale situatie samen in één solution worden aangeboden. Waar kun je aan denken bij marketing automation?

  • Leadgeneratie: het versturen van (gepersonaliseerde) aanbiedingen naar mensen die nog geen klant zijn, maar prospect
  • Nurturing: het ‘warm’ houden van een lead door deze op te blijven volgen met relevante boodschappen
  • Tracking: het volgen van bezoekers op de website om uit te vinden waar de sterke- en zwakke punten zitten, en deze te optimaliseren
  • Customer Lifecycle: Het automatiseren van marketing uitingen met de juiste content voor de juiste ontvangers op het juiste moment

Zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen van marketing automation, gebaseerd op de data vanuit CRM. We zijn benieuwd hoe deze samenwerking zich verder zal gaan ontwikkelen – uiteindelijk moet het leiden tot een betere ervaring voor de klant, en daarmee een beter resultaat voor de organisatie.

Bekijk ook

BusinessBase maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.