Van relatiebeheer naar Customer Engagement

CRM was voorheen vooral een statische salestool voor het managen van je klantrelaties. Er werden gegevens opgeslagen, en door middel van simpele commando’s werd die relatie in stand gehouden. Vandaag de dag gaat het om veel meer. Het gaat om de interactie die jij met je prospects en klanten hebt – op het juiste moment en via de juiste kanalen. Om de ervaring die je klanten biedt en om de aandacht die je klanten geeft.

Klanten zijn veranderd. Je klant wacht niet meer af maar neemt zelf initiatief en doet dat via kanalen waar hij of zij zelf een keuze in maakt. Je klant wil niet het gevoel krijgen door jouw salesproces te worden geduwd maar wil vooral hulp in zijn aankoopproces (buyers journey). Ook binnen CRM is deze trend al lange tijd zichtbaar. Maar hoe kun jij deze transitie maken?

Bedrijf heeft het, klant kiest het

De huidige relatie tussen de klant en jouw bedrijf speelt zich dus af op een heel ander niveau. Waar het in basis op neerkomt is dat jouw organisatie een dienst of prodcut kan aanbieden, maar dat je klant daar zelf de keuze in maakt. Zo kan jouw bedrijf aanbieden om je klant automatisch op de hoogte te houden over wanneer het tijd is om een bepaalde dienst of product te vervangen – maar je klant besluit zelf of dit nu voor hem wenselijk is. Zo niet, dan zal je beter moeten luisteren en deze klant op een andere manier moeten benaderen.

Customer Journey

Customer Engagement hangt dus ook nauw samen met de customer journey. De weg die de klant aflegt naar een aankoop toe kan zeer gedetailleerd in beeld worden gebracht, zolang er maar genoeg data is. Zo kan je bedrijf daarmee zorgen voor actieve engagements, door beter te luisteren en met Marketing Automation precies op het juiste moment met de juiste boodschap te komen. Met Customer Intelligence kunnen we de data verzamelen, opslaan en (automatisch) analyseren om inzicht te krijgen in de juiste timing.

Het is dus tijd voor een andere manier van denken en acteren. Je klant verwacht een bepaalde mate van service, maar wil zich niet gedwongen voelen. Door op het juiste moment te communiceren kan die dwang al weg worden genomen – en door goed te luisteren naar wat de klant wil, kan dat verder worden verbeterd.

Martijn Vosmeer
"Ik vertel je graag meer over dit onderwerp"
Neem contact op met Martijn.

Andere artikelen

Verbeter uw salesteam met CRM

CRM draagt bij aan de sales strategie . Het...

Get, Keep en Grow klanten met Microsoft Dynamics CRM

GET, KEEP & GROW is een effectief strategisch model...

Meer blogs, factsheets en cases:

 
 
Hoe krijg je customer engagement gerealiseerd?
Haal jij alles uit Dynamics CRM 365?

Wil jij Dynamics 365 CRM strategisch in zetten om je klanten meer op maat te bedienen, je bedrijf efficiënter te laten werken en tegelijkertijd te ontdekken bij welke klanten de precieze knelpunten en kansen liggen?

Vanuit een betere klantervaring naar een hogere klant tevredenheid en groeiend rendement.

Download het e-book: CRM als hart van je strategie.

crm strategie